Vianen een stadje met rijke historie

Grote Kerk VianenVianen is een uniek middeleeuws vestingstadje in de Vijfheerenlanden met 14e eeuwse grachten en muren waarbinnen veel bouwwerken intact zijn gebleven. Van de oorspronkelijke vesting is nog de Lekpoort, stammend uit de vijftiende eeuw, in volle glorie bewaard gebleven. Opvallende monumenten zijn verder het Stadhuis (1425) en de Grote Kerk (1542).

Net als Vianen heeft de Grote Kerk een bewogen geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis die begon met een kapelletje op de plaats waar nu de kerk staat; een geschiedenis van bouw, brand, wederopbouw, verval en vele restauraties.

De Grote Kerk is gebouwd door het geslacht Brederode als gebouw voor de eredienst in Vianen en ter illustratie van de grootsheid van hun macht. De Brederodes speelden een belangrijke rol zoals Reinoud II en zijn kleinzoon Reinoud III, beiden Ridder in de Orde van het Gulden Vlies en beiden herbouwer van de kerk na een grote brand. Belangrijk is ook de rol van Hendrik van Brederode, de Grote Geus, die samen met Lodewijk van Nassau en Willem van Oranje de aanloop naar de 80-jarige oorlog in Vianen vorm gaf. Laatstgenoemden waren ook regelmatige bezoekers van deze kerk.

In de kerk bevindt zich het zeer bijzondere praalgraf van Reinoud III van Brederode en zijn echtgenote Philippote van der Marck. Dit grafmonument wordt de komende maanden gerestaureerd. In het zomerseizoen kan de Grote Kerk op woensdag en zaterdag bezichtigd worden.

Meer informatie: www.grotekerkvianen.nl en www.vrijstadvianen.nl

  • print