Unesco Werelderfgoed Kinderdijk< Terug

Contactgegevens

Unesco Werelderfgoed Kinderdijk
Nederwaard 1
2961 AS KINDERDIJK
Tel 078 691 2830

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Groepsarrangementen en activiteiten

Type

Attractie, Bezoekerscentrum, Molen of Gemaal, Rondleiding

Omschrijving

Wereldberoemd zijn ze de negentien molens van het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Kroonjuweeltjes die een bezoek zeker waard zijn. In de noordwestelijke punt van de laaggelegen Alblasserwaard staan bij het dorpje Kinderdijk de negentien windmolens langs de boezems van de Overwaard en Nederwaard. Molens behoren tot de belangrijkste Nederlandse monumenten, nergens anders ter Wereld staan zoveel (historische) molens bij elkaar. Twee van de molens zijn te bezoeken en is er in het Wisboomgemaal de machinekamer te bezichtigen. In het Hulpgemaal kan je een Multi-screen film over het molengebied van Kinderdijk bekijken.

Museumolens
In museummolen Nederwaard kunt u in levenden lijve zien en ervaren hoe een windmolen werkt. U ontmoet hier een rasechte molenaar en kunt de hele molen –die in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven– van binnen en buiten verkennen. Bij voldoende wind wordt de molen zelfs in werking gesteld!
Het interieur stamt nog uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de laatste bewoner deze molen verliet. Zoals u in de ouderwetse woonkamer zult zien, sliepen de bewoners nog in een bedstede.
Op verschillende plekken in de windmolen kunt u filmpjes bekijken die het molenleven en de werking van de molen toelichten. Museummolen Blokweer is een educatiemolen die u van diepgaande informatie voorziet over het Kinderdijkse erfgoed en het indrukwekkende mechanisme van een molen. Met het geraas van de molen op de achtergrond, kunt u op meerdere locaties binnen de molen leerzaam beeldmateriaal aanschouwen dat inzicht geeft in de werking van het bovenhuis van de Blokweerse molen. Voor kinderen is de informatie binnen de museummolen extra interessant omdat zij op verschillende manieren leren hoe het is om met (en in) een molen te werken.

Machinekamer Wisboomgemaal
In de voorzaal van het Wisboomgemaal vindt u een kleine expositie. Vervolgens kunt u de indrukwekkende machinekamer van het Wisboomgemaal verkennen. 

Hulpgemaal de Fabriek
In het gemaal wordt de film over Kinderdijk afgespeeld. In een 10 minuten durende film krijg je alles te weten over de geschiedenis van Kinderdijk. De perfecte start om te beginnen aan je dagje Kinderdijk.

Rondvaartboot of Hopper
De cruiser Vos & Zn vaart een rondje langs de molens vanaf de souvenirwinkel. 
Met de Canal Hopper Prins Friso kunt u varen en op- en afstappen bij vier bezoekpunten. Deze Prins Friso is een open terrasboot, in de winter wordt deze boot verwarmd. Hij vaart een rondje van 30 minuten en is bovendien geschikt voor rolstoelen.

In- en uitstapzone tourbussen
Kijk op www.kinderdijk.nl/tourbus voor meer informatie.

Openingsdata en tijden

Datum vanaf
zaterdag 10 okt 2020
Datum t/m
donderdag 31 dec 2020

zondag
10:00 - 16:00
maandag
10:00 - 16:00
dinsdag
10:00 - 16:00
woensdag
10:00 - 16:00
donderdag
10:00 - 16:00
vrijdag
10:00 - 16:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zaterdag 26 dec 2020
12:00 - 16:00 
vrijdag 25 dec 2020
Gesloten

voor actuele openingstijden en Corona maatregelen kunt u kijken op www.kinderdijk.nl. Rondvaartboot Cruiser Vos vaart uitsluitend van april t/m oktober.

Prijzen

groepen vanaf
15 personen

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Molen
Bouwjaar
1738
Huisdieren
Huisdieren
Huisdieren alleen aan de lijn
Ligging
Aan rivier
Ja
Vervoer
Eigen parkeerterrein
Ja
Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid
Rolstoeltoegankelijk: rondvaartboot, bezoekerscentrum, multi screenfilm en het molenerf.
Zien, Doen & Beleven
Productverkoop/museumshop
Ja
Kaartverkoop
Kaartverkoop via accommodatie zelf
Online kaartverkoop

Locatie op kaart

  • print